banner

Продуктите на Google са невероятни за използване. Въпреки това, компанията записва почти всичко за вас, веднага от вашите заявки за търсене, дестинации за пътуване, за да закупите разписки. Въпреки че всички тези данни обикновено се използват, за да осигурят по-добро изживяване при използване на определени приложения на Google (като Google News), цялата работа може да измъкне никого.

Но имате избор, когато става дума да оставите Google да съхранява вашите данни наоколо или не. Вашата активност във всички приложения се натрупва в една гигантска грамада в профила ви в Google. И от вас зависи да решите как искате да се заемете с изчистването на нещата - автоматично или ръчно.

генератор на код за потвърждение на туитър
Също и на Guiding Tech

Как да премахнете напълно свързани приложения от Google Drive

Прочетете още

Изтриване на данни

При условие че сте влезли в акаунт в Google, всяка активност, която извършвате чрез продукти и услуги на Google, се регистрира онлайн. Въпреки това премахването на локални данни, свързани с приложение (като например изтриване на кеш паметта на браузъра ви в Chrome), няма да изтрие данните, съхранени във вашия акаунт в Google. Вместо това трябва да изчистите това отделно.

За щастие, Google наскоро приложи възможността да изтрива повечето от данните ви автоматично. Нека да проверим как можете да конфигурирате своя акаунт в Google, за да го направите, и след това проследете със средства за изтриване на вашите данни ръчно.

автоматично

По-голямата част от вашите данни се записват в секцията „Активност в мрежата и приложенията“ на вашия акаунт в Google, която включва заявки, извършвани с Google Търсене, Карти или Новини, към дейности, извършвани в приложения като Google Lens или Assistant. Можете да посочите своя акаунт в Google, за да изчистите автоматично тези данни. Това обаче ще означава по-малко персонализирано изживяване при използване на продукти на Google в бъдеще.



Етап 1: Посетете секцията за активността в мрежата и приложенията на вашия акаунт в Google.

Преглед на активността в мрежата и приложенията

Стъпка 2: Кликнете върху бутона с етикет Изберете да изтриете автоматично.

Стъпка 3: Изскачащото поле ще покаже три различни опции с поддръжка, докато не изтрия ръчно активирана по подразбиране.

Изберете или опцията Запазване за 18 месеца или Запазване за 3 месеца, тази, която изтрива данни, съответно по-стари от 18 месеца и 3 месеца. За съжаление не можете да конфигурирате своя акаунт в Google за автоматично премахване на данни по-стари от 3 месеца.

Стъпка 4: На следния екран щракнете върху Потвърди. В зависимост от опцията, която сте избрали, всички данни, по-стари от 18 месеца или 3 месеца, ще бъдат изтривани автоматично и ще се провеждат непрекъснато от тук нататък.

алтернативни браузъри за iphone

Ръчно

Изтриването на данни ръчно има своите предимства. Можете да изтриете дори най-скорошната си активност и можете също да филтрирате конкретни типове данни, вместо да премахвате масово всичко. Това означава, че все още можете да съхранявате данни, записани от определени приложения или услуги, ако не искате да пропуснете фактора за персонализация в неговата цялост.

Когато става въпрос за ръчно изтриване на данни, можете да превъртите надолу по екрана за активност в мрежата и приложенията и да изтриете записани данни. Използването на контролите за филтриране обаче се превръща в много по-бързо и прецизно изживяване.

Етап 1: В панела за активността в мрежата и приложенията на вашия акаунт в Google щракнете върху опцията Филтриране по дата и продукт под лентата за търсене.

Стъпка 2: Използвайте различните контроли за филтриране, за да определите точно какъв тип дейност искате да видите. Укажете продължителност на времето, изберете приложение или услуга и щракнете върху Приложи.

Стъпка 3: Веднага ще видите филтрираните данни. Можете да го филтрирате допълнително, като добавите конкретни ключови думи към лентата за търсене в горната част на екрана.

Или изтрийте записите на данни един по един, или просто щракнете върху иконата с три точки до лентата за търсене и след това щракнете върху Изтриване на резултатите, за да премахнете всички филтрирани данни веднага.

какво означава разглеждане на гостите
Също и на Guiding Tech

#поверителност

Щракнете тук, за да видите нашата страница с статии за поверителност

Други данни на Google

Има и други форми на данни, които не попадат под чадъра на Web & App Activity. Те включват вашата активност в YouTube, данни за местоположение при използване на приложения на Google, данни за глас и аудио и т.н. За съжаление, все още няма средства за автоматично изтриване на тези типове данни. В момента на писането обаче се разгръщат опции за автоматично премахване на данни, базирани на местоположение, така че бъдете нащрек.

За да получите достъп до другите си данни, щракнете върху иконата с три точки до лентата за търсене в екрана за активността в мрежата и приложенията и след това щракнете върху Друга активност в Google.

На следващия екран щракнете върху контрола на активността. Точно както с данните от вашата активност в мрежата и приложенията, можете да изтриете елементи поотделно или да ги филтрирате, преди да го направите. Изключение правят вашите данни за местоположение, където можете да изтриете всичко само в неговата цялост.

Бакшиш: Можете също така да намерите различни видове различни данни, които можете да изтриете, като коментари от YouTube, харесвания или нехаресвания, история на Chrome и т.н., като превъртате допълнително надолу по екрана. Налични са и опции за изтегляне на данните от профила ви в Google.
Също и на Guiding Tech

Защо и как да активирате режим за подобряване на поверителността в YouTube

Прочетете още

Запазете вашата поверителност

Постоянните опити на Google за събиране на данни водят до по-добри продукти. Не е добра идея обаче всяка компания да има достъп до толкова много лична информация. Следователно, използвайте максимално контролите за дейността на профила си в Google, за да запазите поверителността си както и когато сметнете за добре. Но винаги имайте предвид, че изтриването на вашите данни ще намали общото удобство и персонализация, които приложенията и услугите на Google внесат в таблицата.

Следваща: Мразите тези персонализирани реклами от Google? Научете как можете просто да ги изключите, без да се налага да изтривате данните си.